Sprekers Cluster Beeldgestuurde Interventies

Beeldgeleiding in oncologische en vasculaire interventies

Het afbeelden en simuleren van bloedstroming om vaat interventies doeltreffender te maken
Lennart van de Velde

Lennart van de Velde heeft voor zijn PhD 3D-stromings modellen van de bloedstroom gevalideerd in gestenoseerde en gestente bloedvaten in het lab en in patiënten. Hij is werkzaam bij de vaatchirurgie en interventieradiologie in het Rijnstate ziekenhuis, waar hij assisteert bij vasculaire interventies en onderzoek doet naar stentbehandelingen van aorta aneurysmatas. Lennart zal een overzicht geven van hoe nieuwe beeldvorming en op beeldvorming gebaseerde simulaties, met een focus op de bloedstroming, ingezet kunnen worden om de diagnose en het behandelplan voor vaatziekten te verbeteren. In de sessie wordt de toepassing van nieuwe ultrageluidstechnieken, intravasculaire OCT en rekenintensieve stromingssimulaties besproken om verstoringen in de bloedstroom en arteriële trombose doeltreffender te behandelen. 

Beeldgeleide interventies: is what you see also what you get?
Kristian Overduin

De afgelopen decennia hebben beeldgeleide behandeltechnieken zich sterk ontwikkeld en worden in de oncologie steeds vaker toegepast. Bij beeldgeleide therapie draait alles om het zo goed mogelijk in beeld brengen van de behandeling om zo de tumor volledig te behandelen en omliggend weefsel te sparen. Maar is wat je ziet ook altijd wat je krijgt?

Kristian Overduin is technisch geneeskundig specialist en staflid interventieradiologie in het Radboudumc. Hij is gespecialiseerd in beeldgeleide oncologische interventies en verricht daarnaast onderzoek naar beeldtechnieken om behandelsucces te voorspellen.

Patiënt specifieke 3D behandelingen

Navigating 3D Patient Specific Solutions Beyond the Bubble
Joep Kraeima

Joep Kraeima is Technisch Geneeskundig Specialist en werkzaam in het UMCG als hoofd van het 3D Lab. Zijn expertisegebied in de Mondziekten, Kaak en Aangezichtschirurgie, waar hij na zijn afstuderen voor Technische Geneeskunde in 2014 met een promotietraject begon. Dit rondde hij af in 2019, net als zijn klinische vervolgopleiding met als aandachtsgebied MKA chirurgie en 3D chirurgische planning en patiënt specifieke medische hulpmiddelen.

Het 3D lab van het UMCG is inmiddels een ziekenhuisbrede faciliteit met een expertise tav het ontwikkelen van patiënt specifieke oplossingen van top tot teen. De afdelingen MKA-chirurgie, Traumachirurgie, Orthopedie, Neurochirurgie en KNO zijn de belangrijkste partners van het 3D lab. Het 3D lab is recent als eerste in Nederland over de volledige breedte van het portfolio gecertificeerd onder de ISO 13485 norm. Daarmee laat het zien dat ook in een ontwikkel en researchomgeving het kwaliteit volgende de hoogste standaarden nastreeft.
 
In de presentatie zal Joep laten zien hoe het 3D lab van het UMCG tot stand is gekomen en wat de rol van de TG hierbij is. Tevens zal hij een aantal nieuwe ontwikkelingen in vogelvlucht bespreken om te laten zien hoe de rol van (3D) technologie en die van de TG met elkaar verbonden- en niet meer weg te denken zijn in de dagelijkse klinische praktijk.

Patient specific treatment, are we ready?
Stefaan Nijs

Prof. dr. Stefaan Nijs zal zijn ervargingen met betrekking tot patiëntspecifieke behandelingen delen. Stefaan Nijs, Medisch Wetenschappelijk Manager en Voorzitter Divisie Heelkundige Specialismen van het UMC Utrecht, heeft meer dan 20 jaar ervaring in academisch leiderschap op het gebied van Traumachirurgie, waardegedreven gezondheidszorg en de ontwikkeling van implantaten. Hij zal ons meenemen door de mogelijkheden en uitdagingen van patiënt specifieke behandelingen.

Wetenschappelijke pitches

Moderators: Frank Halfwerk & Desi ter Woerds

Deze pitches bieden de kans om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van beeldgestuurde interventies.  Ontdek welke geavanceerde technieken door TG’ers worden toegepast, en wat de impact hiervan is op de patiëntenzorg.

De volgende pitches zullen plaatsvinden:

NaamZiekenhuisSectieTitel
Frank HalfwerkMedisch Spectrum Twente3D3D-visualisatietechnieken voor de individuele cardio-thoracaal chirurgische patiënt
Lennart van de VeldeRijnstateVaatHet effect van een vaat interventie voorspellen door virtuele 3D modellen
Kevin Klein GunnegewiekPrinses maxima CentrumOncologieIntraoperative ultrasound in pediatric oncological neurosurgery
Desi ter WoerdsRadboud UMCOncologieThe feasibility of a sentinel lymph node procedure in lung cancer
Camiel SmeesOCON3DDevelopment and evaluation of a shape completion model for corrective osteotomy of the distal radius